ZÍSKAVANIE D VITAMÍNU

1. potrava - obmedzený prísun 
a) Rastlinný pôvod - vitamín D2 (ergokalciferol)
b) Živočíšny pôvod - vitamín D3 (cholekalciferol)
Hlavným zdrojom sú napr. Morské ryby, rybí tuk, vnútornosti, žĺtok, menej mliečne výrobky

2. UV ŽIARENIU - Hlavný zdroj vitamínu D v závislosti na
a) Zemepisnej šírke
b) Ročnom období
c) Stavu ozónu v atmosfére
d) Uhla dopadu slnečných lúčov

Množstvo vytvoreného D vitamínu v teleznižujú 
- Ochranné krémy /ochranné krémy sú schopné zabrániť až 95% tvorby vitamínu D zo slnečného svitu
- Časté kúpele v teplej vode /častým umývaním teplou vodou a mydlom sa zbavuje koža mazu a tuku, čím dochádza k zníženiu 7-dehydrocholesterolu na koži. Navyše vitamín D, ktorý sa na koži vytvoril, potrebuje viachodinové oneskorenie, aby sa vstrebal.
- Zahaľovanie tela /zahaľovanie tela napr. z náboženských dôvodov môže viesť k dlhodobému nedostatku vitamínu D v tele
- Suchá pokožka seniorov /suchá koža starších ľudí obsahuje len malé množstvo 7- dehydrocholesterolu a z toho dôvodu je získavanie D vitamínu prostredníctvom slnečného žiarenia veľmi obmedzené.
- Znečistenie ovzdušia

 

Nedostatok vitamínu D
Súčasný nedostatok vitamínu D v populácii sa výrazne zhoršuje oproti predchádzajúcim generáciám. Súvisí s poňatím "moderného spôsobu života" - pobytom v budovách, autách, používaním krémov s vysokým faktorom.

Riziko nedostatku vitamínu D rastie s vekom. V starobe klesá schopnosť syntézy vitamínu D v koži (až o 75%). Na konci zimy trpí nedostatkom vitamínu D v dôsledku nízkeho UV žiarenia až 85% obyvateľov, u seniorov až 95% obyvateľov.

 

Nedostatok vitamínu D je preukázateľne rizikovým faktorom pre vznik rôznych chorôb ako sú napr:

  • diabetes 1. typu
  • osteoporóza
  • tuberkuloza
  • skleróza multiplex
  • reumatoidná artritída
  • respiračné ochorenia (kašeľ, nádcha, chrípka)
  • niektoré druhy onkologických ochorení
  • rizikový faktor pre metabolický syndróm (arteroskleróze, ischemická choroba, infarkt myokardu, angína pectoris, cievna mozgová príhoda)
  • kardiovaskulárne choroby
  • astma
  • depresie
  • únava
  • kazivosť zubov
  • krivica
  • lupienka
  • akné

 

 

Môže sa človek predávkovať vitamínom D?
Pokiaľ je vitamín D získavaný prirodzene - slnkom alebo UV žiarením v soláriách - cez pokožku, dokáže telo zničiť všetok jeho nadbytok. Ťažšie je regulácia pri prijímaní vitamínu D potravou, kedy ide priamo do pečene.

Medzi symptómy predávkovania patrí zvracanie, nechutenstvo, zápcha, slabosť, ubúdanie na váhe, zmätenosť, abnormálny srdcový rytmus Odborníci sa však zhodujú, že je veľmi ťažké dosiahnuť tak toxické hodnoty vitamínu D. Naopak - hrozí skôr nedostatok vitamínu D.